2020. július 16., csütörtök

Ki lehet az én párom?



A nagy tanulásom közepette kezembe akadt Helen Fisher: Te vagy az én párom c. könyve.
Kíváncsi voltam a benne lévő párválasztási személyiségtesztre, amit meg is csináltam.
Előbb azonban néhány gondolatban összefoglalom, ahogyan ő csoportosítja biológiailag az embertípusokat hormonok szerint párkereséssel összefüggésben.


1.   Dopamin. A dopamin egy neurotranszmitter (vagy kémiai hírvivő) és boldogsághormon, amely üzeneteket küld az agy idegsejtjei között. Az agy receptoraihoz kötődik és így jeleket küld az egyik sejtből a másikba. Ez sejtszerű változásokat okoz, amely számos módon befolyásolhatják a jólététünket. Fontos szerepet játszik sok mindennapi viselkedésben, beleértve, ahogy mozgunk, érzünk vagy eszünk. Segít nekünk a mozgás szabályozásában és támogatja a jutalomszabályozást az agyban.A kutatások kihangsúlyozzák azt is, hogy a dopamin receptorai megtalálhatóak a vesékben, hasnyálmirigyben, tüdőben és a központi idegrendszeren kívüli erekben.

(Jellemzők: újdonságkeresés, kockázatvállalás hajlandósága, spontaneitás, fokozott energikusság, kíváncsiság, kreativitás, optimizmus, rugalmasság.) FELFEDEZŐK

       2.  Szerotonin.A szerotonint boldogsághormonnak is nevezik, mivel az mély hatással van a hangulatra. A  magas szerotonin szint vidámságot, jó hangulatot eredményez és segít abban, hogy le tudjuk küzdeni a mindennapi stresszt. A depresszió során a szervezetben krónikusan alacsony lesz a szerotonin szintje. Más mentális rendellenességeket is okozhat a szerotonin hiánya, például szociális szorongást, rögeszmés-kényszeres rendellenességeket, anorexiát, bulimiát, különféle fóbiákat, bipoláris rendellenességeket, illetve a test eltorzulását.”
(jellemzők: nyugodt, barátságos, óvatos, kitartó, hűséges, szabályokat, tényeket tiszteletben tartó, Konverionálisak, hagyománytisztelők.) ÉPÍTŐK
3.   Tesztoszteron.A tesztoszteron elsősorban férfi nemi hormonként vagy természetes anabolikus szteroidként ismert. Férfiakban a herék úgynevezett Leydig-sejtjei állítják elő, de termelődése nőkben is zajlik, a mellékvesében és petefészekben is, igaz jóval kisebb mennyiségben (a férfiak tesztoszterontermelése kb. nyolcszorosa a nőkének).
Alapvetően a hormon hatása kétirányú.
·                     Anabolikus hatása a test építésében érvényesül.
·                     Androgén hatása a férfi nemi szervek fejlődésében és a másodlagos nemi jelleg kialakításában, a férfias jelleg kifejlődésében jelenik meg.
Magzatkorban már fontos szerepet kap a férfi nemi szervek (herék, penis, prosztata) kialakításában.
Férfiakban kisgyermekkortól részt vesz a férfi nemi jelleg meghatározásában, a mutálás, szőrnövekedés, izomképződés, férfias arccsontok (pl. áll, orr), nemi vágy, erekció, egészséges hímivarsejtek kialakításában.
Nőkben is szerepe van a szőrzet és a haj növekedésében, de részt vesz a csontok, bőr, izom normális felépítésében is, emiatt nőkben sem elhanyagolható a szerepe, csak az egészséges működéshez szükséges hormon szintje sokkal alacsonyabb. A szervezet (fehérje) bioszintézisében – anabolizmusában – is fontos normális szintje, a vázizom fejlődésében és működésében, a zsírszövet normális eloszlásában, az osteoporosis megakadályozásában.”
(Jellemzők: közvetlen, koncentrált, jó elemzőképességű, logikus, sokat követelő, érzelmileg visszafogott, stratégiai gondolkodásban jártas, bátrak, versengők.) IRÁNYÍTÓK

                  4. Ösztrogén.Az ösztrogének elsősorban női nemi hormonok, de kisebb mennyiségben a férfiak szervezetében is megtalálhatóak (náluk például a hímivarsejtek érésében játszanak fontos szerepet). Az ösztrogének nem csak a másodlagos női nemi jellegek kialakításában vesznek részt, hanem a szervezet fejlődésével összefüggő egyéb folyamatokban is, így például a csöves csontok érésében és növekedésében. Az ösztrogénhiány emiatt a csontritkulás kialakulásával is összefügghet a menopauzát követően.”
 (Jellemzők: hálózatosan gondolkodnak, fejlett képzelőerő, kiemelkedő verbális képesség, szervezői-szociális képességek, intuitív, önzetlen, érzelmileg gazdag.) TÁRGYALÓK

Minden csoportból lehet, ami vonatkozik ránk, ez sok tesztnél így van.
Nálam legalábbis bármilyen tesztnél néztem, ugyancsak kevert típus vagyok.
Nálam elég magas szint jött ki, mint a négy típusnál. Volt, ahol csak 2 pont volt a különbség.

Azt hiszem az első két helyet nézve Felfedező-irányító vagyok elsősorban, de két ponttal lemaradva már a Tárgyalóba is sorolhatnám magam. Az Építők is több mint 20 pont volt.

Nagyon tetszett, ahogy a könyvben magyarázat van arra, hogy mit jelent, amikor:
  •           Hasonló a hasonlót vonzza
  •           Ellentétek vonzzák egymást.

A teszt elemzése és az írónő további kutatásai során az jött ki, hogy bizony mind a kettő igaz.

Párkeresés során az 1. és 2. típusba sorolt embereknél az a jellemző, hogy a saját kategóriájukhoz vonzódnak.
  •           A felfedezők a felfedezőkhöz.
  •          Az építők az építőkhöz.

Ellenben a 3. és 4. típusnál már másképp van.
  •           Az irányítók a tárgyalókat keresik
  •          A tárgyalók pedig az irányítókat keresik.


S hogy zajlik ez a gyakorlatban. Pl. egy internetes társkeresőben, ahol böngésszük sok ember fényképét, önmagáról leírt dolgokat. Elménk képes arra, hogy már ezek alapján is kiválasszuk azokat, vagyis fel tudjuk ismerni az egy bizonyos biológiai típushoz tartozókat.
Az arc vonásai, és a szavaink nagyon sokat elárulnak rólunk.

Egy több, mint 178.000-es minta alapján végeztek egy vizsgálatot, 170 szót figyelembe véve, és a négy típus az alábbi szavakat használta a leggyakrabban.

Felfedezők: kaland, vállalkozni, spontán, energia, új, öröm, utazás, szórakozás, szenvedély, aktív.
Építők: család, becsület, gondoskodás, erkölcs, tisztelet, lojalitás, bizalom, értékek, szeretet, megbízhatóság.
Tárgyalók: szenvedély, igazi, szív, kedves, érzékeny, olvas, édes, tanul, véletlenszerű, empatikus.
Irányítók – sajnos ez kimaradt a könyvből.

S bár ez a nyugati besorolás, a négyféle megközelítés megtalálható pl. az indiánoknál is.
-          Kelet felé szárnyal a sas, amely a látás és megvilágosodás szimbóluma.
-          Nyugaton a medve jár, nyugodt, óvatos teremtés. Barlangban él és nem vándorol.
-          Északon a bölény az értelem és a bölcsesség megtestesítője
-          Délen az egér, mely az ártatlanság és a bizalom megtestesítője.
Ezek a tulajdonságok megvannak a 4 személyiségtípusban, melyeket eddig ecseteltem.

Még olvasom a könyvet, valószínűleg lesz még belőle egy írás.

Az írónő szerint, az emberek többségében alapvetően két típus a jellemző. A másodlagos személyiségtípus is meghatározó egy párkapcsolatban.

Most a saját példám. Felfedező/Irányító vagyok. Ezért valószínűleg egy Felfedező/Tárgyaló típus az, amit én keresek.

Most, hogy figyelek, beszélgetek a társkeresőben én is rájöttem arra, hogy az egyes típusoknak más és más a vonzó, szimpatikus.
Pl. van férfi, aki ellenszenvesnek talál, míg mások kedvesnek, aranyosnak látnak, vannak, akik úgy vélik, hogy nem beszélgettek még hozzám hasonlóval, s meglepődnek, s nem hiszik el, milyen is vagyok, s vannak, akivel csodás szellemi, spirituális élmény a beszélgetés. Az esetek többségében érzelmi hangulatok is kialakulnak még úgy is, hogy a beszélgetés csak írásban, vagy telefonon történik.

Érdekesek a reakciók is.
-          Akik úgy érzik, hogy sok vagyok nekik, azért tűnnek el.
-          Akik rájönnek, hogy nem tudnak átverni, azért tűnnek el, de leginkább én zárom le.
-          Akik úgy érzik, nagyon bejövök nekik, de félnek az érzéseiktől, s féltik a szabadságukat, azért tűnnek el.
-          Sajnos a vágyott típusra még nem sikerült rátalálnom, pedig az biztos értékelne, és nem engedne el.

Milyen ember is vagyok? Felfedező/irányító

A FELFEDEZŐ olyan társra vágyik, aki kalandozik vele a beszélgetésben, az ágyban, a városban, a világban… Sok minden érdekli. Barátságos és lelkes, nem kíván másokon uralkodni, kellemes vele az együttlét. Szeret kérdezni, így vonja be a társalgásba a másikat. Ő a leginkább szexuális beállítottságú típus. JÁTSZÓTÁRSAT KERES.

FELFEDEZŐ/IRÁNYÍTÓ – acélból vannak az idegei, szeretik a borotvaélen táncoló helyzeteket, habozás nélkül döntenek, és nem látják szükségét, hogy igazolják döntésüket. Az ő életükben játssza a legfontosabb szerepet a szexualitás. A dopamin és a tesztoszteron egyaránt növeli a szexuális vágyat.

IRÁNYÍTÓ – szellemi társat keres. Olyan társra vágyik, aki azonos célokat tűz ki, mint ő. Akivel heves eszmecseréket folytathat, elméleteket gyárthat a tudomány, filozófia, politika, történelem
kérdéseiről. Bármiről beszélgethet, ami érdekli, tényleg SZELLEMI TÁRSAT KERES. Az intellektuális eszmecsere számára kimondottan erotikus és romantikus élmény. Nagyon erős benne a szexuális késztetés, már az elképzelt aktus hatására is menő a tesztoszteron szintje.

FELFEDEZŐ/TÁRGYALÓ – a legdiplomatikusabb típus. Harmóniára törekszik, és érzékenyen reagál a másik érzéseire. Fontos számára az élni és élni hagyni. Nehezen kötelezi el magát, csak ha rátalál az igazi játszótársra.

Bizony ebben sok igazság van. Valóban olyan férfit keresek, akivel minden téren tudok kalandozni, és szellemileg is fantasztikus beszélgetésekre vágyom.

Egy kis szociológiai saccolás.
Mondjuk ilyen ember, aki még nem foglalt, vagy épp szabad valameddig, talán 15 van az országban. S ebből, ha szerencsém van, talán 1 lehet valamelyik társkeresőben…

Szóval most nem keresem, hanem igyekszem megteremteni magamnak, hogy ő jöjjön az utamba…
Ahogy korábbi blogomban már írtam:
  1. Tanulok, mert fontosnak tartom a célom eléréséhez.
  2. Megvan a cél, amit kitűztem
  3. S ha már megvan a tudásom, megteremtem a helyzetet, lehetőséget is, hogy elérjem a célt.

Folyt. köv.



Nincsenek megjegyzések:

KIEMELT BEJEGYZÉS

A világ tényleg annyi, amennyit látunk belőle? - 'SEMMI SEM TÖRTÉNIK VÉLETLENÜL!'

A világ tényleg annyi, amennyit látunk belőle? - 'SEMMI SEM TÖRTÉNIK VÉLETLENÜL!'

Népszerű bejegyzések