2022. január 21., péntek

A kommentek hatása és az álhírek

 Digitális információs világunkban olyan lehetőség nyílt, amikor sokszor név nélkül mindenki elmondhatja a véleményét egy-egy dologról.

Van ennek előnye is, de úgy vélem, egyre több a hátránya is.


Jómagam nem sokat kommentelek, és hiába írok, nagyon nem is várom el, hogy hozzászóljanak, nem is nagyon szoktak. Ha pl. az írásaimmal kapcsolatban teszik, néha jó az építő kritika, de engem is megvisel például, hogy a spirituális írásaim miatt elítélnek, s azt mondják pl., hogy elgurult a gyógyszerem, stb. Ám az is igaz rám, hogy nem viselem túl jól a kritikákat. Ennek talán az is oka, hogy milyen közegből jövök, mekkora falakat döntöttem le, és nulla önbizalomról hozom fel magam, amiből még most sincs elég. Bizony egy-egy meg nem fontolt kritika sokat árthat. Én már hagytam abba az írást egy ilyen kritika miatt.

Mivel már több mint 20 éve írogatok, pontosan tudom, hogy az írásnak, a leírt szavaknak mekkora ereje van. S azt is tudom, hogy egy írást mindenki másképp értelmez. Ki mit olvas ki belőle, mi az, ami megfogja, s az is lehet, hogy aki írta, nem is az volt vele a célja, mint amit néhányan kiolvastak belőle.

Nagyon sok példa van az interneten sajnos azokra a hozzászólásokra, amik nem segítenek, inkább csak ártanak, mert másokat is arra inspirálnak, hogy ők is azt tegyék.

·         Felröppen egy hamís hír, nem járnak utána, és kígyót, békát kiabálnak valakire, mert egy valaki írt valamit. S teszik ezt olyan hangnemben, ami nem csak nem megengedett, hanem lejáratja, megalázza, elhitelteleníti, tönkre teszi az életét valakinek.

·         Ha igaz is lehet az információ, akkor is méltatlan az a sok fröcsögés, ítélkezés. Utóbbi sosem a kommentelők dolga. Mi alapján ítélkezik valaki a másik felett?

·         Ha kiírják magukból, amit akarnak, ettől változik az életük? Jobb lesz nekik? Vajon, ha szemtől szembe kellene mondaniuk, mernének-e megszólalni?

Irracionális a világ, amit a média közvetít. S egyre több ember csatlakozik a közösségi oldalakon található információkra, amelyekért a média nem vállal felelősséget. Sőt, ki merem jelenteni, hogy a megjelent tartalmak megrendelésre jelennek meg, és meghamisított valóságképeket közvetítenek az emberek felé.

Hogyan is készül pl. egy ilyen álhír?

Egy stáb követ egy közéleti szereplőt, celebet, művészt, stb. napokon keresztül. Készül több órányi anyag, akár filmen, akár fotókon, akár írásban, és ebből kiemelnek valamiket, összevágják, és ez kerül közlésre. Ez a kiemelt rész pedig manipulálja az olvasókat, nézőket. Ezzel pedig lehet jobb színben vagy rosszabb színben feltüntetni valakit. Lehet egy nem fontos eseményt fontossá tenni, vagy pedig fontos eseményeket semmiséggé alakítani.

S ahogy manipulálja ezzel az embereket, egyre többen hozzászólnak, attól függően ki milyen véleményen van.

Utalva a korábbi posztomra, mi is akkor a valóság? Mit látunk annak, mit akarnak annak feltüntetni? S nekünk mit kell elhinni, és mit nem?

Ha most leveszek néhány folyóiratot a polcról, akkor csak néhány politikai eseményt kiragadva láthatóvá válik, hogy az egyik újság így tálalja, a másik pedig úgy. Vajon melyik az igazság?

Igen, az igazság odaát van! Nem csak a filmekben utalnak erre, hanem a világunkban is meg kell kérdőjelezni, hogy amit látunk, hallunk, az valós-e, érdemes-e hozzászólni.

https://www.youtube.com/watch?v=S_E2EHVxNAE




Nincsenek megjegyzések:

KIEMELT BEJEGYZÉS

A világ tényleg annyi, amennyit látunk belőle? - 'SEMMI SEM TÖRTÉNIK VÉLETLENÜL!'

A világ tényleg annyi, amennyit látunk belőle? - 'SEMMI SEM TÖRTÉNIK VÉLETLENÜL!'

Népszerű bejegyzések